ابزار کشاورزی

ابزار کشاورزی – آشنایی با محصولات و ادوات کشاورزی

اسامی ادوات کشاورزی دستی

آشنایی با وسایل کشاورزی و آنچه را که نیاز دارید از آنها بیاموزید


ابزار کشاورزی - دستگاه _ شخم - زمین - تراکتور -
ابزار و ادوات کشاورزی

ابزار کشاورزی : آیا فکر گذراندن یک بعدازظهر جمعه با تجهیزات کشاورزی برای شما زمان خوبی به نظر می‌رسد؟ در این صورت، شما باید یک کشاورز باشید. هنگامی‌که برای خرید ماشین آلات کشاورزی اقدام می‌کنید، باید اطلاعات کافی راجع به هر کدام از وسایل کشاورزی داشته باشید، در نتیجه با تحقیق در مورد انواع تجهیزات و برندها، می‌توانید انتخاب دقیقی داشته باشید. با این اوصاف، اکثر کشاورزان در مقیاس کوچک گزینه‌های زیادی داشته اما پول کمی‌ دارند، بنابراین حتی شناختن کوچکترین تجهیزات کشاورزی بسیار اهمیت دارد. در ادامه به مهم‌ترین وسایلی که در کشاورزی استفاده می‌شود می‌پردازیم.

۱- تراکتور؛ اصلی‌ترین ابزار کشاورز

تراکتورها در اندازه‌های مناسب برای کشاورزان با توجه به هکتار زمین آنها در دسترس است. تراکتور یک خرید کاملاً منطقی برای کشاورزان در مقیاس کوچک است. تراکتور به عنوان برترین وسایلی است که یک کشاورز به آن نیاز دارد زیرا با آن می‌تواند به راحتی در زمین خود کار کند و بدون آن می‌توان گفت کشاورزی ناممکن است. پس اگر می‌خواهید به تازگی کشاورز شوید اصلی‌ترین چیزی که باید در نظر بگیرید تراکتور است.

۲- واگن؛ ابزاری اساسی و پرکاربرد

یک “واگن” مزرعه ممکن است شبیه واگن قرمز کوچکی باشد که در کودکی داشته‌اید. واگن، در واقع یک قطعه چوبی بزرگ و چهار چرخ در تجهیزات مزرعه است که برای جابجایی یونجه طراحی شده است. واگن‌ها نیز در بسیاری از طرح‌ها وجود دارند و استفاده‌های بی شماری از واگن‌ها به غیر از حمل یونجه هم وجود دارد. این قطعه کاربردی در مزرعه بیشتر توسط خود کشاورز ساخته می‌شود زیرا ساختار آنچنان پیچیده‌ای ندارد.

۳- بولدوزر؛ وسیله‌ای کاربردی در کشاورزی

اگر به فکر کندن یک زمین هستید بولدوز ابزار کشاورزی مورد علاقه شما خواهد بود. اگر قصد ندارید به طور منظم زمین را کنده یا حفره‌هایی در آن ایجاد کنید، بهتر است به جای خرید این دستگاه، آن را به امانت یا اجاره بگیرید. کوله پشتی را می‌توان به عنوان ابزار هیدرولیکی جداگانه برای برخی از انواع تراکتور خریداری کرد. البته می‌توان با یکسری اتصالات این ابزار را در تراکتور هم داشت که دیگر نیازی به این دستگاه پیدا نکنید اما برای کارهای بزرگ به طور قطع نیاز است.

۴- لودر؛ از مهمترین وسایل کشاورزی

لودرهای جلویی را می‌توان در مزرعه با مقیاس کوچک مفید دانست زیرا همه تراکتورها برای یک لودر در جلو مجهز نیستند، اما اگر لودر جلو داشته باشید می‌توانید به راحتی خاک را در مزرعه خود جابه‌جا کنید، با این کار می‌توان زمین را قطعه بندی کرده و در هر قسمت کشاورزی اصولی را دنبال کرد.

۵- کولتیواتور؛ جز پرکاربرد ملزومات کشاورزی

از کولتیواتورها برای کشت خاک استفاده می‌شود، احتمالاً با دیدن عکس‌های آن این را حدس زده‌اید. به طور خاص، از کولتیواتورها برای کنترل علف‌های هرز قبل از کاشت در بستر خاک و همچنین ترکیب بقایای محصول یا علف‌های هرز و آماده سازی بستر بذر استفاده می‌شود. کولتیواتور به راحتی علف‌های هرز اطراف گیاهان را برمی‌دارد تا رشد گیاه به صورت دقیق پیاده سازی شود. این دستگاه بدون آسیب به گیاه‌ها به راحتی زمین شما را مستعد رشد حداکثری گیاهان می‌کند.

۶- کولتیپاکر؛ برای کاشت با دقت بذرها

کولتیپاکر پشت تراکتور وصل می‌شود و بذر گیاهانتان را در آن می‌ریزید، با حرکت تراکتور کولتیپاکر به طور منظم در یک خط بذر را در زمین فرو می‌کند و اندازه دقیق بذر در خاک قرار می‌گیرد. در نتیجه به طور منظم شما بذر را در خاک قرار داده‌اید که باعث نظم در رشد گیاهانتان می‌شود.

۷- شخم‌زن ؛ از اصلی‌ترین وسایل کشاورزی

شخم‌زن انواع گوناگونی دارد که با توجه به نوع محصول از آن استفاده می‌شود. با توجه به نوع خاک، نوع تولید محصول و وضعیت زمین، ترکیب مناسب شخم‌زن را برای مزرعه خود باید انتخاب کنید. در ادامه نوع از اصلی‌ترین شخم‌زن‌ها را به شما معرفی می‌کنیم.

  • شخم‌زن تخته‌ای: اینها بیشتر در زمین‌هایی استفاده می‌شوند که قبلاً محصول زراعی نداشته‌اند یا برای مدت طولانی آزاد بوده‌اند. بال‌های بزرگ این شخم‌زن به گونه‌ای طراحی شده‌اند که کل خاک یک منطقه را بریده و به بالا برگردانند.
  • شخم‌زن قلمی: این شخم زن بسیار بلند است و خاک را تا عمق 12 اینچ برمی‌گرداند. تفاوتی که این شخم‌زن دارد این است که برای زمین‌هایی که قبل‌تر بذر در آنها قرار داده شده است استفاده می‌شود و می‌تواند آنها را از زیر خاک بیرون بیاورد.
  • شخم‌زن دیسکی: به کمک این شخم‌زن خاک برش می‌خورد اما آنرا کاملاً برعکس نمی‌کند و در واقع می‌توان گفت برای شخم‌زدن‌های ساده از آن استفاده می‌شود.

۸- هارو؛ برای توزیع مناسب و یکدست خاک در زمین

هاروها برای تراز کردن سطح خاک، توزیع مجدد باقیمانده بذر و جلوگیری از جوانه زنی علف‌های هرز، اصولا پشت تراکتور نصب می‌شود البته برای صرفه جویی در هزینه‌ها می‌توانید یک ‌هارو را به تراکتور متصل کنید. ولی به صورت جداگانه هم به فروش می‌رسد. هاروها همچنین برای از بین بردن کود در مرتع و صاف کردن سطوح جمع شده در یک نقطه مفید هستند.

۹- سمپاش؛ ابزار کشاورزی برای آفت‌کشی

برای دفع آفات یا خطرات دیگری که گیاهان را تهدید می‌کند، سمپاش یکی از اصلی‌ترین وسایل کشاورزی است که بودن آن در هر مزرعه‌ای ضروری است. سمپاش‌ها با اندازه‌های مختلفی وجود دارد، یکی از انواع آن اندازه کوچکی داشته که در یک نقطه قرار داده می‌شود و عمل سمپاشی را انجام می‌دهد، نوع دیگر آن برای کشاورزانی که چندین هکتار محصول دارند ساخته شده است که سمپاش نصب شده بر روی تراکتور را استفاده می‌کنند.

۱۰- سیستم آبیاری؛ از مهم‌ترین مراحل تجهیزاتی در کشاورزی

محصولات شما بدون آبیاری مداوم خوب رشد نمی‌کنند. مگر اینکه بخواهید هر شب چند شب با شلنگ در باغ یا مزرعه خود بایستید و آبیاری را تا صبح به عهده بگیرید! یکی از متداول‌ترین سیستم‌های آبیاری، آبیاری قطره‌ای است که امروزه اکثر کشاورزان از این سیستم آبیاری استفاده می‌کنند. این سیستم آبیاری به گونه‌ای است که در طول روز آب به صورت قطره قطره به پای گیاه ریخته می‌شود و به مرور همواره در حال آبیاری است.

۱۱- داس؛ ابزار دست کشاورز

داس کوچکترین ابزار کشاورزی در مزرعه است، این ابزار دست راست کشاورز است و همیشه آن را به همراه دارد. این ابزار کشاورزی نیاز به تجهیزات پیچیده‌ای ندارد مانند یک چاقوی تیز است و زمانی که کشاورز چیزی را در زمین خود می‌خواهد بچنید از آن استفاده می‌کند و بیشتر برای چیز‌های کوچک در زمین به کار می‌آید.

اما در این قسمت به معرفی محصولات شرکت صنعت گستر عطاملک جوین می پرازیم :

1- چیزل پیلر

ويژگي اقليمي كشاورزي در اكثر نقاط ايران زمين به گونه اي است كه پس از چنيدن سال عمليات كاشت و برداشت و آبياري لايه هاي زيرين خاك به تدريج سختي پيدا كرده و عيار خاك را به نحو قابل ملاحظه پايين مي آورد .استفاده از كودهاي شيميايي براي غني سازي خاك نيز از ديگر عواملي است كه موجب ايجاد لايه هاي سخت در سطح زيرين خاك مي گردد.دستگاه چيزل پيلر ( زيرشكن ) عمليات شكستن لايه هاي سخت زيرين خاك را به بهترين نحو انجام مي دهد به گونه اي كه پس از استفاده از اين دستگاه زمين احيا شده و امكان نفوذ آب و سهولت حركت ريشه ها در خاك فراهم مي شود . مطابق قدرت تراكتور و شرايط خاك تعداد تيغه ها و فاصله بين آنها در اين دستگاه تغيير پذير است.

2- لولر لیزری

لولر لیزری یا هم سطح کننده که به نام های دیگری همچون گریدر ، لندلولر و تسطیح کننده نیز معروف است، دستگاهی است که یا به صورت مستقل و یا به صورت متصل شونده به ماشین آلات دیگر جهت کاربرد های مختلفی مورد استفاده قرار می گیرد. از جمله:

  • تسطیح زمین های کشاورزی
  • تسطیح راه و جاده
  • شیب بندی زمین
  • پر کردن گودال و چاله
  • برف روبی

3- اسکریپر

اسکریپر (به انگلیسی Scraper) یکی از ماشین آلات عمرانی می باشد که اکثراً در پروژه های راهسازی کاربرد دارد. اسکریپرها می توانند مواد را در مسافت های حمل متوسط تا زیاد، گودبرداری، بارگیری، حمل و باراندازی کنند. عموماً اسکریپر به عنوان یک گزینه اقتصادی برای کارهای برون شهری پیشنهاد می گردد. اﺳﻜﺮﻳﭙﺮﻫﺎ در زﻣـﻴﻦ ﻫـﺎﻳﻲ ﻛـﺎرﺑﺮد دارﻧـﺪ ﻛـﻪ ﻋﺎری از ﺳﻨﮓ ﻫﺎی درﺷﺖ ﺑﺎﺷﻨﺪ. اسکریپرها ماشین آلاتی می باشند که از آنها برای عملیات تسطیح و مکان هایی که بکارگیری بولدوزر اقتصادی نمی باشد استفاده می گردد. زیرا در مناطقی که فاصله حمل متوسط است نه از بلدوزر می توان استفاده کرد و نه از ماشین آلاتی با سرعت زیاد چرا که اقتصادی نیست. در واقع اسکریپرها نوعی ماشین حفاری به حساب می آیند.

4- دنوز

دنوز تمام گردان مخصوص باغات. دنوز تمام گردان یک صفحه فلزی است که به همراه یک پایه بزرگ به تراکتور متصل می شود.

قیمت روز دنوز با توجه به کوچک و یا بزرگ بودن آن ها متغیر است به گونه ای که کشاورزان از گریدر های کوچک برای صاف و هموار کردن زمین های کشاورزی خود استفاده می کنند.

5- کودپاش

کود پاش و بذرپاش برحسب نوع استفاده در مدل های مختلف ساخته می شوند. این دستگاه ها دارای مخازنی هستند که کود در داخل  آن ریخته شده و سپس به زمین منتقل می گردد. این کود پاش ها حسب اندازه مخزن می توانند دسته بندی شوند. برخی از کود پاش خود دارای خود دارای چرخ هایی برای حرکت می باشند و برخی دیگر برای نصب پشت ماشین های کشاورزی همانند تراکتور و تیلر … طراحی شده اند.

این کودپاش ها دارای مخازنی با ظرفیت بالا بوده وبرای زمین های کشاورزی وسیع و کشت مکانیزه کاربرد دارند. کودپاش های که اندازه آنها کوچکتر بوده و با نیروی انسانی عملیات پاشش انجام می شود به کودپاش های دستی معروف می باشند. این کودپاش در دو نوع دستی و کودپاش پشتی ساخته شده اند که برای زمین هایی با متراژ کمتر مورد بهره برداری قرار می گیرند. دسته بندی کلی کود پاش ها به شکل ذیل می باشد.

  • دستگاه کود پاش ها دستی
  • دستگاه کود پاش های چرخ دار
  • کود پاش تراکتوری پشتی
  • دستگاه کود پاش تراکتوری

6- روتیواتور

روتیواتور یا تیلر یک دستگاه خاکورزی یا شخم زنی است که به تراکتور ها متصل می شوند و به منظور شخم زدن مزارع و زمین های کشاورزی توسط یک سری تیغه ها مورد استفاده قرار می گیرد. روتیواتور زراعی یک ابزار کشاورزی مفید است که برای آماده خاک جهت کشاورزی استفاده می شود.

7- روتوچیزل

شخم زن(روتوچیزل) از مهم ترین و کاربردی ترین تجهیزات و ادوات کشاورزی است که باغداران و کشاورزان برای شخم زدن و خاک ورزی زمین‌های خود از آن استفاده می‌کنند.
قبل از شروع فصل بهار به دلیل تنفس بهتر خاک و جابجایی لایه‌های مختلف خاک، آن را شخم می‌زنند. برای شخم زدن باغ‌ها و زمین‌های کشاورزی کوچک می‌توان از بیل نیز استفاده کرد ولی این کار برای زمین‌ها بزرگ نشدنی است و زمان و نیروی زیادی نیاز دارد. به همین دلیل انواع شخم زن برای کشاورزان بسیار کاربرد دارد. در صنعت کشاورزی و باغبانی شخم زن دستی، شخم زن برقی و موتوری از انواع شخم زن هستند.

8- دوربین های ماهواره ای ،فرستنده و گیرنده و تسطیح لیزری

گسترش فعاليتهاي عمراني و کشاورزي به منظور افزايش ساخت و سازها و افزايش توانايي تأمين مواد غذايي، لزوم استفاده بيشتر و بهتر از ماشين آلات را مي طلبند.

پرکاربردترين ماشين آلات عمراني شامل بلدوزر، لودر، ‌گريدر، اسکريپر،‌ بيل مکانيکي و بيل بکهو و فينيشر هستند. از اين ميان، اسکريپر براي خاکبرداري و تسطيح اوليه، گريدر براي انجام تسطيح و مرزبندي نهايي، لودر براي جابجايي کود و خاکبرداري و بيل مکانيکي و بکهو براي کانال کني براي کاشت درخت يا انتقال آب در مزارع کشاورزي نيز به کار گرفته مي شوند.

البته براي تسطيح مزارع کشاورزي، ادواتي به شکل دنباله بندهاي تراکتور نيز وجود دارند که با وجود تراکتور، بوسيله آنها مي‌توان عمليات تسطيح را با صرف هزينه کمتر براي کشاورزان نسبت به گريدر و اسکريپر موتور دار(Motor Grader and MotorScraper) انجام داد.

9- سمپاش

سمپاش های توربینی هم اکنون در مزارع و باغات مورد استفاده قرار می گیرند. این سمپاش ها با کمک یک یا چند پمپ پیستونی محلول سم را به طرف نازل ها به جریان در آورده و سرانجام به کمک یک یا چند فن قطرات خارج شده سم را اصطلاحاً به صورت اتومیزه به طرف هدف پرتاب می‌کنند. این سمپاش ها به‌ صورت سوار شونده و کششی ساخته شده و مخازن آنها دارای ظرفیت مختلف هزار تا چند هزار لیتر می باشد.

به علت دبی بالای خروجی پمپ داشتن فن کمکی و وزن زیاد برای به کار انداختن این سمپاش به توان بالایی نیاز است. برای مثال برای راه انداختن یک سمپاش توربینی با دبی ۱۰۰ تا ۱۵۰ لیتر در دقیقه با ظرفیت مخزن ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ لیتر حدود ۴۰ تا ۱۱۰ اسب بخار توان نیاز است. این نوع سمپاش بر حسب نیاز در انواع زراعی و باغی ساخته شده و مورد استفاده قرار می گیرد. در کشور ما به علت نیاز نوع زراعی و باغی به جای یکدیگر استفاده می شوند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *